pátek 30. září 2011

KRÁLOVSTVÍ JAKO HOSTINA

Drazí,

dnes se dostávám k psaní ještě později než obvykle. Připravujeme právě k tisku knihu Johna Stotta Rok s Biblí a jako obvykle to znamená mnohem více práce, na kterou je mnohem méně času, než člověk předpokládal. Ale věřím, že výsledek bude stát za to (kdybyste se chtěli dozvědět více, mrkněte sem)...

Jak víte, minulý víkend jsme s Ondřejem a Mathiasem byli v Irsku navštívit naše spřátelené společenství Holy Trinity v Dublinu. Tuto neděli vám o tom něco povíme a i pár fotek snad ukážeme. Velkou radost mi v poslední době dělá to, že řada z nás se začíná porůznu setkávat i mimo neděli. 

Ať je to výlet na festival, setkání doma, někde na pivě, anebo "italská párty" v klubu Hálkova, věřím, že právě při takových setkáních prorůstáme ve skutečnou duchovní rodinu, v tkáň Kristova těla spředenou z upřímných vztahů, a tedy v to, co by asi měla být "církev". Těchto příležitostí a možností bude do budoucna víc a něco o nich uslyšíme i tuto neděli.

V našem procházení Matoušova evangelia se dostaneme už k začátku 22. kapitoly, kde je další Ježíšovo podobenství o Božím království. Tentokrát je vylíčeno jako královská svatební hostina, na kterou jsou pozváni všichni lidé - dobří, a dokonce i zlí. Vše je připraveno, stačí, když pozvaní přijdou hodovat. Což je ale některým jaksi zatěžko. Někteří se dokonce naštvou a začnou být agresivní. Jiní přijdou, ale ne ve vhodném oděvu, což se v závěru příběhu ukáže jako velký problém. Co tato Ježíšova historka plná paradoxů může znamenat dnes pro nás? Uměli bychom si vůbec užít hostinu ve společnosti "všech" lidí? A co že si to máme obléci?


To si povíme v neděli (a obléknout si můžete, co chcete). Naše hostina v MoHo bude poněkud skromnější než ta, o které uslyšíme, ale vezměme to aspoň jako malou ochutnávku. Koneckonců, v Božím království "nejde o jídlo a pití, ale o spravedlnost, pokoj a radost v Duchu svatém." (Řím 14:17). A na sdílení této radosti, pokoje a spravedlnosti v Duchu se těším nejvíc.

Můžete-li, pozvěte přátele. O tom to koneckonců celé je :-)

Krásný a požehnaný víkend všem,
Saša

Žádné komentáře: