pátek 16. září 2011

KRÁLOVSTVÍ OUTSIDERŮ

Drazí,

je krásně slunečné páteční odpoledne - čas, abych vás znovu pozdravil...

Za chvilku vyrážíme s pár přáteli Tomášovým obytňákem na víkendovou akci "Freak Party" v České Třebové. Jsem tam pozván vést pár seminářů a taky festivalovou půlnoční bohoslužbu, a tak přemýšlím nad tématem ke kázání nejen v neděli v Praze ale i v sobotu na festivalu. Jedná se o už několikáté každoroční setkání (většinou) mladých křesťanů, kteří často nějakým způsobem nezapadají do běžné "církevní kultury". Asi bychom je mohli snadno označit za příslušníky alternativních "subkultur". 

Jistě, ale na druhou stranu, nejsou spíše často "normální" křesťané vnímaní jako zvláštní a podivná subkultura? Co je dnes normální - např. piercing a tetování nebo tesilky a kravata? Kdo je IN a kdo je OUT? Židovská odpověď na tuto otázku je: Rozhodně ano! 

Jinými slovy - záleží na perspektivě. A nás samozřejmě nejvíc zajímá Ježíšova, Boží perspektiva. V minulých dvou týdnech jsme mluvili o odpuštění a smíření, tentokrát se dostaneme k dalšímu velkému biblickému tématu: přijetí.
V našem letošním procházení Matoušova evangelia přicházíme do 19. a 20. kapitoly. Těsně před svým triumfálním vjezdem do Jeruzaléma zde Ježíš opakovaně zdůrazňuje: "Mnozí první budou poslední a poslední první." A co my? Kde jsme? První nebo poslední? In nebo out? Nahoře nebo dole? A kde to vlastně je? (Opravdu chodí Australané vzhůru nohama?) Tyto otázky chci nadhodit zítra mezi křesťanskými alternativci a v neděli mezi námi v MoHo. Základní otázkou je: Byl (je, bude) Ježíš "in"? A záleží vůbec na tom?


Vítejte v království outsiderů!

Věřím, že s pomocí Ducha svatého přijdeme těmto věcem společně aspoň trochu na kloub - jako obvykle od 17 hod v Mosaic House, Odborů 4, Praha 2.

Požehnaný víkend!
Saša



Žádné komentáře: