pátek 6. ledna 2012

Epifanie

Drazí,

dnes je 6. ledna, svátek Tří králů, ve východní (pravoslavné) církvi se slaví Vánoce. Pro nás zápaďáky teď naopak Vánoce skončí - tuto neděli se v křesťanském kalendáři slaví svátek Křtu Páně, kterým vrcholí tzv. Epifanie, neboli "ukázání se" Mesiáše. 


Myšlenka tohoto svátku je v tom, abychom (nově) pochopili, kdo je to vlastně ten Ježíš Kristus - abychom aspoň trochu nahlédli, jak veliká je jeho sláva. K epifanii se tradičně vážou tři evangelijní scény: klanění mudrců (když se Mesiáš narodil), Ježíšův křest v Jordánu (kdy ho Bůh označil za svého Syna) a zázrak v Káni Galilejské (kdy poprvé ukázal svou slávu). 

Tyto tři scény každá svým způsobem vyznačují nový začátek, hodí se tedy skvěle pro náš začátek roku. Mám pocit, že rok 2011 byl pro mnohé z nás "přechodový", často i turbulentní. Těším se, že 2012 bude časem vcházení do věcí "připravených od založení světa", do "Jeho odpočinku", do pokoje, milosti a Jeho dobré a dokonalé vůle.

Takže abych tu náhodou nezačal kázat - moc se těším na viděnou jako obvykle v neděli od 17 hodin v Café Louvre.

Pojďme spolu začít úplně čerstvý rok, který pro nás Hospodin připravil. Věřím, že nás všechny chce příjemně překvapit! :-)

V Jeho lásce
Saša

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dají se již někde stahovat mp3 kázání nebo přednášek , která se zaznamenala ??? Tady to poněkud nenacházím ...

TaCesta řekl(a)...

Zatím nedají, ale pracuje se na tom (budou na stránkách www.tacesta.cz). Díky za zájem!