pátek 18. listopadu 2011

O liturgickém Silvestru, ovcích a kozlech a hladovém Soudci

1. Advent 2009 - Sir Toby´s
Drazí,

tak je to tady - čeká nás poslední neděle liturgického roku a zároveň naše poslední setkání na půdě pohostinného a přátelského Mosaic House!

Za týden to budou právě dva roky, co jsme se začali scházet k pravidelným, i když neformálním přátelským "hostelním" bohoslužbám. Nejdříve nám poskytl útulné útočiště podzemní bar holešovického Sir Toby´s

Když jsme se tam po čase rozrostli, přesunuli jsme se v létě 2010 do právě otevřeného Mosaic House v centru města. I tady se naše společnost poutníků, hledajících a někdy i všelijak zatoulaných jedinců, rozrůstá a postupně se učí být společenstvím, komunitou, součástí Boží velké "rodiny na zemi i na nebi". V posledních týdnech už náš salonek v MoHo skoro praská ve švech - minule nás tu bylo k padesáti - a tak je před námi nový přesun, nová výzva - a věřím, že taky nové období Boží milosti. Věřím, že tato milost tu je a bude nejen pro nás, ale i pro mnoho našich přátel v tomto městě, kteří Ho potřebují přinejmenším stejně tak jako my. Jak víte, otevřely se nám opravdu nečekané "dveře příležitosti" v Café Louvre, takže od 27. listopadu (1. adventní neděle) se začneme k bohoslužbám scházet tam, na místě, které je známé, oblíbené a snadno dostupné pro kohokoli v Praze.

Ovce, kozli a dobrý pastýř...
Teď je ale před námi ještě jedna neděle. V liturgickém kalendáři se označuje jako Slavnost Krista Krále. V tento den končí a završuje se církevní rok (jde tedy o něco jako liturgický Silvestr). Je tedy příhodná chvíle právě tuto neděli číst Ježíšovo poslední podobenství. Říká se mu "O ovcích a kozlech". A vlastně to žádné podobenství není, spíše přirovnání. Ale o tom více v neděli. Teď snad jen toto: Mnozí tento text vnímáme možná hrozivě, mluví se tu koneckonců o Posledním soudu. Když se ale podíváme na samotný text (Mat 25:31-46), uvidíme hlavní postavu tohoto posledního soudu, v novém světle. Nejvyšší Král a Soudce se nám překvapivě dává poznat jako hladový, žíznivý, cizí, nahý, nemocný, uvězněný, jedním slovem "nejmenší".

Christos Pantokrator - Vševládnoucí Soudce?
Je zvláštní, že v obecném povědomí je obraz o Bohu právě opačný. Představujeme si ho možná jako mocného a nevypočitatelného samovládce, u kterého si nikdy nejsme jisti, kdy a jak nás za něco potrestá. Nuže, připravme se slyšet dobrou zprávu, připravme se uvěřit jeho dobrotě - a připravme se učinit z této své víry nikoli cíl, ale prostředek. Tento týden jsem v jedné knize četl čtyři otázky, které mě velmi oslovily: Jaký je vlastně Bůh, v kterého věříš? Jací jsou lidé, kteří tvou víru sdílejí? Jak tě tato víra proměňuje? Jak tato tvá víra proměňuje svět?

Tyto a podobné otázky si tedy budeme klást v neděli. A aby nezůstalo jen u otázek, přijde mezi nás Gábina Kabátová, zakladatelka české pobočky Mezinárodního vězeňského společenství, aby nám něco pověděla o jejich službě. Prý má pro nás připravené překvapení. Nevím, co to bude, ale vím aspoň to, že dostaneme příležitost překvapit o Vánocích několik dětí, jejichž mámy nebo tátové jsou ve vězení a nemají ani možnost jim něco pořídit pod stromeček. Tak si myslím, že nám to třeba pomůže s výše zmíněnými otázkami nějak naložit.

Mějte se krásně, užijte si víkend a moc se těším na viděnou!

V Jeho lásce
Saša

Žádné komentáře: