pátek 11. listopadu 2011

O hřivnách, o starých dobrých časech a o riskantní naději

Drazí,

týden končí a dnešní ochlazení nám připomíná, že pomalu končí i tento rok - léto i babí léto jsou už opravdu pryč a za dva týdny začíná Advent! Vždycky mi přijde divné, jak nějaké období vypadá při pohledu v čase dopředu dlouhé, ale poté, co uplyne, vypadá při zpětném pohledu kraťoučké. Zpětné zrcátko v autě taky bývá mnohem menší než přední okno. Snad je to tak dobře, mít větší výhled dopředu než dozadu. Jsme asi tak nějak naprogramováni, věřit, že "to hlavní" je teprv před námi, že budoucnost skýtá netušené přísliby.


Věřím, že takový pohled na čas a svět je naším biblickým civilizačním dědictvím. Příběh, který Bible vypráví, a který celý náš pohled na svět formuje (ať jsme věřící, nebo ne), je příběh orientovaný na budoucnost. Jeho pointou není nostalgie po "starých dobrých časech", které jsou nenávratně pryč. Naopak, biblický příběh, i když vypráví většinou o dějích minulých, nás paradoxně orientuje hlavně na budoucnost. Jinými slovy, probouzí v nás naději.

Jak víte, i pro naše společenství se teď otvírá jistý krok do budoucnosti, když se máme od první adventní neděle (27.11.) přesunout z Mosaic House do Café Louvre na Národní třídě. Mám z toho kroku zatajený dech - částečně nadšením, že naše bohoslužby budou v samotném srdci Prahy, dostupné a snad atraktivní pro mnohé další lidi v tomto městě. Zároveň se mi tají dech nejistotou z neznáma... Ale věřím, že tak jako nás Boží milost provázela na cestě až sem, budeme moci jeho věrnost a požehnání zažívat i nadále.


Také o tomhle napětí mezi současností a budoucností, mezi opatrností a riskem, mezi obavou a důvěrou, mezi orientací na jistotu a otevřeností novým možnostem, mezi skepsí a nadějí, budeme mluvit tuto neděli, když se pozastavíme nad Ježíšovým předposledním podobenstvím, a sice "o hřivnách". Kdo se chcete předem nad tímto známým textem nově zamyslet, najdete ho v evangeliu Matouše 25:14-30. Věřím, že Boží Duch bude znovu s námi, aby nás posiloval, inspiroval a směroval na naši další cestu s Ním.

Přeju všem krásný víkend a moc se těším v neděli od 17 hod. jako obyvkle v MoHo!

Pokoj a milost shůry,
Saša

PS: Když všechno vyjde podle plánu, tak k nám v neděli přijde o ekonomicko-duchovních aspektech podobenství o hřivnách podiskutovat jeden odborník na slovo vzatý - jestlipak ho na 2 roky staré fotce poznáte? :-)

Žádné komentáře: