pátek 21. března 2014

Žíznivý Mesiáš a první evangelistka

Jaro se hlásí v plné síle, svátek Veliké noci se blíží a před námi je už třetí neděle postního období. Příběh, ve kterém nám tentokrát má zaznít radostná zpráva evangelia, je zapsán ve 4. kapitole Jana vypráví o Ježíšově setkání se Samařskou ženou u studny.
V tomto příběhu plném paradoxů Ježíš nevystupuje jako mocný divotvorce nebo výřečný kazatel, ale jako znavený, žíznivý poutník. Druhou hrdinkou je pětkrát vdaná(!) pohanská Samaritánka, která sice nemá moc jasno v teologii, ale obrátí celé své město na víru...

 
Asi je to opravdu tak, že Bůh je nám v Kristu mnohem bližší, než jsme si kdy mysleli! Zná nás jako nikdo, chápe a přijímá, uzdravuje a napájí "vodou věčného života", abychom už v srdci nikdy netrpěli žízní. To ale není všechno. Posílá nás zpátky do města - tak nepravděpodobné evangelisty, jako jsme my - a za tak nepravděpodobnými přáteli, jako byli tehdy Samaritáni.


Přeju všem požehnaný víkend a těším se na viděnou jako obvykle v neděli v Café Louvre od 17 hodin. Jako vždy jsou samozřejmě vítáni i vaši přátelé - bez ohledu na věk, pohlaví, národnost či vyznání! :-) 

Šabat šalom,
Saša

Žádné komentáře: