pátek 24. ledna 2014

Charismatičtí senioři a novorozený Mesiáš

Rembrandt van Rijn, Simeonovo proroctví
Za týden bude v církevním kalendáři poslední svátek spojený s narozením Ježíše, a sice Slavnost uvedení Páně do chrámu. Jde o připomínku epizody zaznamenané u Lukáše 2:22-39. Josef s Marií jako pravověrní Židé přinesou svého 40 dní starého novorozence do Chrámu, aby ho zasvětili Hospodinu.

Vše vypadá velmi tradičně a standardně, ale v tom se začnou dít nečekané věci. Na scéně objeví dva Duchem naplnění senioři, Simeon a Anna. Tito dva staří podivíni, dnes bychom asi řekli "trhlí charismatici", jsou další ze zatím jen několika lidí, kteří v onom nenápadném miminku poznali našeho Spasitele - světlo národů a slávu Izraele.

Mathias, Carrie a Anička
Jak jsem zmínil, tento svátek je až za týden, ale my máme důvod ho oslavit už teď. Mathiasovi a Carrie se týden před Vánocemi narodilo miminko, a tak vlastně bude vše správně, když ho rodiče přinesou do našeho "chrámu" právě 40 dní po narození, abychom se za něj modlili a "zasvětili Pánu". Miminko se náhodou jmenuje také Anna, a tak nebude nouze o paralely s naším biblickým textem.
 

Moc se těším v neděli jako obvykle od 17 hodin v Café Louvre!
Saša

Žádné komentáře: