pátek 6. července 2012

Formace, deformace, reformace atd.


Obr.: Pavel Reisenauer, Lidové noviny
Tak tu máme prodloužený víkend, dokonce o dva dny. Včera svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a dnes památka upálení Mistra Jana Husa. Je zajímavé, jak tyto dva svátky, položené těsně vedle sebe, "hovoří". Cyril a Metoděj k nám v r. 863 křesťanství přinesli, Jan Hus pak po více než pěti stoletích jeho poněkud zdeformovanou formu reformoval. 
Hus na hranici, Jenský kodex, 15. stol.

Tyto dva svátky nám tedy ukazují, jak i my dnes dalších více než 500 letech potřebujeme různé hlasy - na jedné straně apoštoly a evangelisty, kteří nám přinášejí zvěst o Boží milosti a spáse, a na druhé straně učitele a proroky, kteří nás nenechají ve víře zdegenerovat. Potřebujeme tedy jak povzbuzení, tak napomenutí. Jak inspiraci, tak orientaci. Jak budování nového, tak boření starého. Jinými slovy, potřebujeme být dál "na Cestě" za Kristem. A na této cestě potřebujeme jeden druhého.

Pokud vás současné vedro nevyhnalo či ještě nevyžene z Prahy, chci vás pozvat na naše nedělní setkání. Tentokrát nás znovu navštíví dr. Joel Willitts, profesor North Park University v Chicagu, blogger a hlavně skvělý člověk. 
 
Jeho minulá návštěva v březnu, kdy promluvil na téma Víra skepse: Nepřátelé, nebo spojenci? se setkala s vynikajícím ohlasem, mnozí byli doslova šokováni, jak upřímně, fundovaně a přitom povzbudivě Joel mluvil. Tentokrát Joel promluví o paradoxu křesťanské svobody a služby. Myslím, že to bude extrémně zajímavé!

Takže jako obvykle od 17 hodin v Café Louvre.

A pokud jste na cestách, zvukový záznam bude jako vždy na www.tacesta.cz

Moc se těším!
Saša

PS: Taky připomínám, že Mirka nás všechny zve na zítřejší tajemný výlet do "Záporna". Sraz je na perónu metra v Hájích ráno v 10,10 (autobus odjíždí v 10,30). Procházka bude asi 10 km, velmi volným tempem, taže se není čeho bát, nic záporného nás jistě nečeká :-)

Žádné komentáře: