pátek 22. července 2011

Bůh plánu "B"

Drazí,

při pohledu z okna nebo procházce venku má člověk pocit, že letošní léto se asi nějak porouchalo. Jakoby soubor "léto" nešel downloadovat, byl poškozen nebo nebyl nalezen. Jenže - to, co může některé z nás frustrovat, může být pro jiného dobrou zprávou. Jak víte, v červnu jsem trochu cestoval v USA a byl jsem mj. v místech, kde ani v noci nebylo možné venku posedět, protože vlkost neklesala pod 98% a teplota pod 30°C. Když tu teď byl jeden z amerických přátel na návštěvě, nemohl si toto naše "porouchané" léto vynachválit - jako bychom tady měli puštěnou centrální klimatizaci! :-)

A tak teď občas přemýšlím o tom, jak to, co v danou chvíli z našeho pohledu vypadá jako špatná zpráva, se později při pohledu zpět nebo odjinud ukáže být dobrou zprávou, za kterou je člověk nakonec vděčný. Může to být promarněná příležitost, ujetý vlak, rozchod s přítelem, cokoliv, co "nevyšlo".
Teprve později zjišťujeme, že kdyby býval vyšel původní "plán A", nikdy bychom nezažili "plán B". Myslím, že jak v Bibli, tak v životní zkušenosti vidíme, že Bůh je Bohem plánu B. Nebo taky plánu C. Nebo D, E, F atd. Znovu a znovu čteme, že je "trpělivý, laskavý, dlouho shovívající". Přesto míváme někdy pocit, že jsme "prošvihli Boží plán". Já osobně ale na žádný takový "plán" nevěřím. Nevěřím, že jsme loutky v jeho plánu, v jakési monstrózní vesmírné Pětiletce! Nevěřím, že jsme figurky na jeho šachovnici, a když náhodou použijeme svobodnou vůli, tak on řekne: "Sorry, pěšáku, jsi mimo můj plán, takže nazdar, s tebou končím!"

Zároveň ale věřím, že Bůh má svůj sen o nás, svou touhu, svou představu. Už první, co o nás říká, je určité tvůrčí (nebo rodičovské) snění: "Učiňme člověka podle našeho obrazu...". A tak tedy jako rodič má i představu, co je pro nás dobré a nejlepší a tuto představu nám sděluje ve svém Slově a skrze svého Ducha. Ale jestli tuto představu poznáme, jak se s ní popasujeme a nakolik se s ní ztotožníme, to už je na nás - a to je vlastně příběh naší duchovní cesty, naší pouti životem.

No tak vidím, že se tentokrát páteční pozvánka rozrostla do malého kázání, snad mi prominete... :-) Třeba to přijde vhod těm z vás, kdo budete tuto neděli někde na cestách a nebude moci být s námi od 17 hod. v Mosaic House. S těmi z vás, kdo naopak přijdou, se podíváme na závěr 13. kap. Matouše, kde je pár kratičkých, ale poměrně překvapivých Ježíšových podobenství o Království. Týkají se hlavně hledání skrytých cenností - a placení ceny za jejich získání. Ale nechci předbíhat a začínat tu další kázání! :-)

Tak se už těším, jak nám Boží Duch pomůže při našem setkání tyto obrazné hádanky otevírat a jak skrze ně třeba čerstvě poznáme Boží vůli - nebo spíš Boží touhu, chcete-li...

Každopádně přeju všem krásný, i když třeba zatažený a deštivý (ale kdo ví?) víkend!
Saša

Žádné komentáře: