sobota 14. dubna 2012

Za zavřenými dveřmi...

Velikonoční víkend se myslím moc vydařil. Páteční happening "Ukřižování v Praze" oslovil stovky lidí na pěší zöně a možná statisíce diváků ČT. Sobotní výlet se také povedl, bylo super, že jsme se mohli víc poznat. A nedělní bohoslužba - "netradičně" v kostele - i následné posezení v restauraci nás přes vánoční počasí zahřály u srdce.
 
Teď už se ale znovu sejdeme jako obvykle v neděli od 17 hodin v Café Louvre. Text evangelia nás zavede na vůbec první (a druhé) nedělní shromáždění Ježíšových učedníků. V obou případech čteme, že "dveře byly zavřeny", ale Ježíš přesto v obou případech "přišel mezi ně". 

Mně se tenhle detail vždycky velmi dotýká. Myslím, že nejsem sám, kdo občas má pocit, že "dveře jsou zavřeny". A myslím, že sotva můžeme slyšet lepší zprávu než tu, že pro Ježíše nejsou žádné dveře dost zavřené, dost opancéřované, dost bezpečnostně neprostupné.

Ať už jsme tedy uvězněni strachem či zármutkem jako první učedníci, nebo třeba bolestí, nedostatkem nebo samotou, On je ten, "který byl, který je a který PŘICHÁZÍ". A žádné dveře ho nezastaví. A zajímavé je, že jeho přicházení se odehrává ve společenství (nedokonalých, ustrašených, pochybujících...) učedníků. A právě na něco takového se těším i tuto neděli.

Mějte se moc fajn!
Saša
PS: Kdo si pamatujete na Dínin sametově zabarvený alt, můžete se na neděli těšit o to víc. Přijde nám znovu zazpívat, tentokrát za podpory možná i o něco početnější kapely... 

Žádné komentáře: