pátek 20. prosince 2013

Chudák Josef!

Většina z nás více či méně žije přípravami na svátky. Nejinak je tomu u nás doma, Vánoce prostě milujeme. Zároveň je asi s každým rokem jasnější, jak nesmyslné a zavádějící může formy může ono "slavení Ježíška" mít. A nemluvím jen o nákupním šílenství a horečném uklízení. Mám spíše na mysli zavedenou představu "betlémské idylky", svatá rodina pěkně u jesliček, všichni se mají rádi a smějí se na malého Spasitele, prostě dojemné jako z Holywoodu.



Tahle idylická představa má každoročně na svědomí spousty frustrací, depresí, konfliktů a dalších hrozných věcí. A proto je fajn držet se Bible. Podle evangelií bylo Ježíšovo narození všechno jen ne idylické. Naopak, z pohledu zúčastněných šlo o těžký průšvih s těhotnou nevěstou (a ženich navíc o ničem nevěděl!), průšvih, který v té době zaváněl popravištěm, nebo alespoň doživotní hanbou a vyloučením ze "slušné" společnosti. A Bůh tento průšvih obrátí v naši spásu - to je poselství Vánoc.

Tuto neděli nám evangelium (Matouš 1:18-24) předloží tento známý příběh možná trochu netradičně - z pohledu Josefa. Když se nad jeho rolí zamyslíme, možná si řekneme "chudák Josef!" Věřím ale, že nás nakonec jeho příběh nadchne a inspiruje.



Protože už půjde o vpravdě vánoční neděli, budeme zpívat koledy lidové i jazzové, děti nám zahrají divadlo, menu bude sváteční - a ještě něco: zúčastníme se sbírky šatstva, kterou pro lidi bez domova pořádá sdružení Naděje. Stačí přinést jakoukoli maličkost (ponožky, rukavice, spacák, deku, svetr...) tuto neděli do Louvru.

Jako obvykle začínáme od 17 hodin. Vaši přátelé a blízcí jsou vždy vítáni, a tentokrát ještě víc!

Požehnaný adventní víkend,
Saša

Žádné komentáře: